Δελτία Τύπου Γ.Σ.Ε.Ε. 18-4-2013

     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    18/4/2013

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ

    Επιστολή πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς απέστειλε η ΓΣΕΕ για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η Συνομοσπονδία ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την νέα ΕΓΣΣΕ θέτει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.

    Στην επιστολή επισημαίνεται και η ανάγκη ενός νέου κοινού διαβήματος των κοινωνικών εταίρων προς την Κυβέρνηση με το οποίο θα τονίζεται και θα ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγεματικών συμβάσεων και η αποκατάστασης της μετενέργειας.

    Σας επισυνάπτουμε τη σχετική πρόσκληση

     

     


     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    18/4/2013

    ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

    ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΥΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

    H εγκληματική ενέργεια στη Μανωλάδα Ηλείας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αλλοδαπών εργατών επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο, δεδουλευμένα 6 μηνών, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και αποδεικνύει τα τραγικά αποτελέσματα της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά και της έλλειψης ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης και η άμεση απόδοση ευθυνών είναι επιτακτική ανάγκη, την ώρα που αφενός μεν φαινόμενα ρατσιστικής βίας λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση και αφετέρου τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

    Στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα κράτος εν κράτει, το εργασιακό καθεστώς θυμίζει σύγχρονο δουλεμπόριο και αντικατοπτρίζει τις ειδικές οικονομικές ζώνες που η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί ονειρεύονται.

    Τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα.

    Πως είναι δυνατόν οι επιστάτες να οπλοφορούν; Πόσα εργόσημα έχουν πληρωθεί στην περιοχή και ειδικότερα από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;

    Το συγκεκριμένο περιστατικό βίας πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει τις αστυνομικές αρχές αλλά κυρίως τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να διαπιστώνεται αν η εργασία αλλοδαπών αλλά και του συνόλου των εργαζομένων της χώρας γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και να τιμωρούνται επιτέλους όσοι «στραγγαλίζουν» ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βουλιάζουν με την εισφοροδιαφυγή τα ασφαλιστικά ταμεία.

     


     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    18/4/2013

    ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

    Η κατάθεση και η διακομματική ψήφιση της τροπολογίας για τα ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χειμαζόμενη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και ειδικότερα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Νεωρίου Σύρου.

    Η ΓΣΕΕ έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ότι η ναυπηγική βιομηχανία θα μπορούσε υπό σωστές προϋποθέσεις να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης, να αποπερατώσει τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά κυρίως να κερδίσει το ρόλο που της αναλογεί και στην εμπορική ναυπηγική βιομηχανία.

    Η τροπολογία δικαιώνει τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία καθώς και τις παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας που είχαν και έχουν έναν και μοναδικό στόχο: τη διεκδίκηση του αυτονόητου, το δικαίωμα στην εργασία, και στην αξιοπρέπεια.

    Η ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις και πρέπει στην παρούσα φάση να είναι πιο ενεργητικός, με στόχο την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο των ναυπηγείων της χώρας και των εργαζομένων σ΄ αυτά.

    Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία μέχρις ότου διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία της και το σύνολο των θέσεων εργασίας.

    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

     

     

     

     

     

    © Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Σχεδιασμός Onscreen Web Services